Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ…….ΚΑΠΝΙΣΜΑ?


Τι και αν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους απαγορεύτηκε επίσημα κ δια νόμου πλέον από τον Ιούλιο στην χώρα μας? Οι Έλληνες δεν φαίνεται να θορυβούνται ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς εξακολουθούν να αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα πως οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν.
Οι καταγγελίες σχετικά με παραβάσεις του συγκεκριμένου νόμου άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του νέου νόμου και έκτοτε ολοένα και πληθαίνουν, φτάνοντας τις 2.500 με την Αττική πρώτη στις ατασθαλίες, την κεντρική Μακεδονία δεύτερη, την Κρήτη τρίτη και τελευταία την Πελοπόννησο. Από τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής Ενημέρωσης και Υποστήριξης για το κάπνισμα του υπουργείου Υγείας, προκύπτει πως σε ποσοστό 59% η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται σε μαγαζιά όπως καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα νυχτερινής διασκεδάσεως, 16% σε εργασιακούς χώρους δημόσιου τομέα, 13% σε ταξί και σταθμούς και τέλος 12% στον ιδιωτικό τομέα.


Μάλιστα αρκετοί καταστηματάρχες φοβούμενοι την μείωση της πελατείας τους, τάσσονται υπέρ των καπνιστών-πελατών τους. Ειδικότερα στα νυχτερινά κέντρα, έρευνες έχουν δείξει και στελέχη του Υπουργείου Υγείας δηλώνουν πως : « Υπάρχει συγκεκριμένη, οργανωμένη και συστηματοποιημένη αντίδραση στο μέτρο κατά του καπνίσματος » ,γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την τήρηση του νέου νόμου. Ο φόβος αυτός μάλιστα έχει οδηγήσει ορισμένους από τους ιδιοκτήτες κέντρων σε αναζήτηση διαφόρων καινοτομιών και ιδεών, όπως αυτοσχέδια τασάκια και ποτήρια. Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υποστηρίζουν πως ακόμη και τώρα, πέντε μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου, δεν ξέρουν ακόμη πώς να διαμορφώσουν τους χώρους τους έτσι όπως προβλέπεται από αυτόν. Επομένως, συνεχίζουν ότι μέχρι να πάρουν τις κατάλληλες διευκρινήσεις θα επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν.


Λίγο τα χαλαρά μέτρα που έχουν ληφθεί από το Κράτος για το καίριο αυτό ζήτημα , λίγο η άρνηση των ίδιων των καπνιστών να συμμορφωθούν στον νέο νόμο, όλα αυτά συμβάλλουν στο να φέρνουν δυσάρεστα αποτελέσματα και προβλέψεις για το μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Χ. Μπουντούλας και η πρόεδρος του Παιδοψυχιατρικού κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βάσω Χαντζαρά, 20.000 Έλληνες εξακολουθούν να πεθαίνουν ετησίως από νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα. Οι έρευνες έδειξαν πως ένας στους δύο Έλληνες καπνίζει συστηματικά και πως ο μέσος όρος σε άντρες και γυναίκες είναι 15 με 18 τσιγάρα ημερησίως. Επιπροσθέτως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως άτομα ηλικίας 40-60 ετών που συνεχίζουν να καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα τριπλασιάζουν τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με τους μη-καπνιστές.


Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα αποτελέσματα έρευνας του εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έδειξαν ότι πολλοί ανήλικοι, αγόρια αλλά και κορίτσια, αρχίζουν το κάπνισμα μόλις από την ηλικία των 12-14 ετών. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι παραπάνω έρευνες, τονίζουν ιδιαίτερα τις επιβλαβείς επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Στην χώρα μας οι θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα ανέρχονται στους 3.000 κάθε χρόνο, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυξάνει και τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε ποσοστό 30%.
Το μόνο που είμαστε σε θέση να κάνουμε είναι να ελπίσουμε πως θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας σαν Έλληνες και μαζί και τις κακές συνήθειες. Έτσι θα βοηθήσουμε και εμάς τους ίδιους αλλά και τους συνανθρώπους μας να ζήσουν σε ένα καλύτερο και υγιέστερο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου