Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

H Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, με την άφιξη 110 αρχηγών κρατών, έχει δημιουργήσει συναισθήματα επιφυλακτικότητας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας σε πολλούς απ΄τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δύσκολα θα παρθεί μια κοινή απόφαση για το κλιματικό μέλλον του πλανήτη μας.
Ο Πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, υποστηρίζει πως θα είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί μια κοινή διεθνή συμφωνία για την μείωση των ρύπων, λέγοντας «Μια συμφωνία δεν είναι «μάννα εξ ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες ». Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, απ΄την άλλη έρχεται να προσθέσει πως είναι ώρα να σοβαρευτούν οι χώρες και να καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο επιτέλους για να βγουν από το αδιέξοδο, συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό θα είναι η Διάσκεψη αυτή να στεφθεί με επιτυχία στο τέλος. Πρόσθεσε ακόμη πως η Γερμανία σαν χώρα δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 30-40 % έως το 2020, εφόσον και οι υπόλοιπες χώρες δεσμευτούν σε κάτι ανάλογο. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Δανή Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας, Κόνι Χέντεγκααρντ, η οποία δήλωσε πως οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στην Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για τη κλιματική αλλαγή, είναι σαν τα μικρά παιδιά στο σχολείο, που όταν έχουν να διεκπεραιώσουν μια εργασία, την αφήνουν τελευταία στιγμή και συνεχίζοντας είπε πως η απόφαση στο τέλος θα πρέπει να είναι ομόφωνη, τονίζοντας έτσι την σημασία που έχει η κάθε μια χώρα χωριστά.
Καθώς λοιπόν οι ανησυχίες παρατείνονται μέχρι την Παρασκευή, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι διαφωνίες, αφού οι αφρικανικές και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν να συνεχίσει να ισχύει το "Πρωτόκολλο του Κιότο", το οποίο προβλέπει μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων από 40 βιομηχανικές χώρες κατά 5,2% , και να μην λήξει το 2012, όπως κανονικά θα έπρεπε. Ο στόχος της τωρινής Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη είναι να επιτευχθεί και πάλι μια διεθνή συμφωνία ανάμεσα στις χώρες, αυτή τη φορά μέχρι το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου