Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΖΗΤΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !!!

Έτσι πρέπει να αναφωνούν οι Ευρωπαίοι, τουλάχιστον οι πιο αισιόδοξοι, γιατί αν μη τι άλλο το μεγάλο αυτό φαινόμενο που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να τους διδάξει συν τοις άλλοις οτι μόνο με συνεργασία και κοινή ευρωπαϊκή γνώμη θα αντιμετωπιστούν παγκόσμιες κρίσεις σαν και αυτή. Αυτό φαίνεται να ήταν το μήνυμα του συνεδρίου με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ειδήσεις και Τηλεόραση», που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου 13 στις 27 Νοεμβρίου. Αυτό και οτι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή και εκσυγχρονισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο που χειρίζονται τα ευρωπαϊκά θέματα.
Η 3η ενότητα του συνεδρίου αυτού με συντονιστή τον κ. Προκόπη Δούκα, παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΕΤ1, είχε ως θέμα την ευρωπαϊκή πληροφόρηση στη τηλεόραση και κατά πόσο εξειδικευμένη ή γενικού περιεχομένου είναι αυτή. Παίρνοντας πρώτη τον λόγο η κα. Gardenia Trezzini, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού Euronews, παρατήρησε με επιτυχία, πως στη σημερινή εποχή που ζούμε ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τα θέματα γύρω από την Ε.Ε (Ευρωπαϊκή Ένωση) φαντάζουν πληκτικά και δυσνόητα στον απλό κόσμο και μερίδιο ευθύνης για το γεγονός αυτό έχουν φυσικά και οι δημοσιογράφοι.
Το πρόβλημα σύμφωνα με την δημοσιογράφο και επικεφαλή του τομέα ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, κα. Αλεξία Κουλούρη, έγκειται στο γεγονός οτι η ευρωπαϊκή είδηση αντιμετωπίζεται ως εξειδικευμένη και οι πολίτες δηλώνουν πλήρη άγνοια για θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ενημέρωση. Υπάρχει όμως ένα κανάλι, το κανάλι της Βουλής που είναι σε θέση να κάνει την διαφορά και την κάνει έχοντας ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της εκπομπές που ασχολούνται με τις δραστηριότητες των ευρωβουλευτών δημιουργώντας έτσι ολοκληρωμένα πορτρέτα αυτών, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον γύρω από τα πρόσωπα αυτά, σε σφαιρικό κυρίως επίπεδο και όχι μόνο όσον αφορά στις πολιτικές τους θέσεις και τοποθετήσεις μέσα στη Βουλή.
Ο κ. Jean-Yves Bonsergent, γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού France 24, τόνισε με την σειρά του πως όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Γαλλία το κοινό δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται μέσα στη Βουλή. Το μοναδικό τους μέλημα είναι ποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι αποφάσεις και πόσο θα επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Γι’αυτόν τον λόγο μάλιστα ο σταθμός France 24 σε κάθε δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει , φροντίζει πάντα να γίνεται μια παρέμβαση με κάποιο ευρωπαϊκό θέμα για να αρχίσει η Ευρώπη να "μπαίνει" μέσα στο μυαλό των ανθρώπων και να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Ένα δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Bonsergent ήταν σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την σωστή εκμετάλλευσή τους από τους δημοσιογράφους. Όπως χαρακτηριστικά είπε η νέα τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας επιτρέπει να παίρνουμε πληροφορίες από παντού και γρήγορα, κάτι που οι νέοι απ’άκρη σ’άκρη του κόσμου γνωρίζουν καλά. Πρέπει επομένως να γίνει εκτενέστερη χρήση και του διαδικτύου, και των κινητών τηλεφώνων και ο,τι άλλο προστάζει χρόνο με το χρόνο η τεχνολογία.
Όπως είπε άλλωστε και ο κ. Ludovico Di Meo, αναπληρωτής διευθυντής του δελτίου ειδήσεων (TG2) της ιταλικής τηλεόρασης RAI, « Μια είδηση που δεν μεταδίδεται, είναι ήττα για τον δημοσιογράφο, αλλά και την ίδια την δημοσιογραφία » και τα παραπάνω λεγόμενα έρχεται να συμπληρώσει με την άποψή του και ο κ. Christian Trippe, διευθυντής του γραφείου της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, ο οποίος συμφωνεί με την άποψη πως οι ειδήσεις πρέπει να διαμορφώνονται και να παρουσιάζονται όσο πιο ελκυστικά για τον ακροατή γίνεται.
Τελευταίος ομιλητής της ενότητας ήταν ο κ. Αντώνης Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ, ο οποίος ασχολήθηκε με το πρόβλημα της αδιαφορίας που συναντάται σήμερα στο ευρύ κοινό σχετικά με τα θέματα της Ευρώπης, αλλά και με την άγνοια που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και απ΄την πλευρά των ίδιων των δημοσιογράφων. Δυστυχώς συνέχισε, στην Ελλάδα πολύ λίγο ασχολούμαστε όλοι με τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε και αυτό πρέπει να αλλάξει. Φτάνοντας στο κλείσιμο, όπως συμπέρανε και ο κ. Δούκας θα μπορούσαμε να πούμε πως διαφαίνεται μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε και να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Πρέπει να πούμε ναι στην εξειδίκευση, ναι στις νέες τεχνολογίες που θα μας φέρουν πιο κοντά. Μόνο τότε ο κόσμος θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον και θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ευρωπαϊκά θέματα. Μα πάνω απ’όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η Ευρώπη δεν είναι κάτι απόμακρο και ξένο και κυρίως να πάψουμε να θεωρούμε τα ευρωπαϊκά ζητήματα ως διεθνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου